Čakanka
je bohatá predovšetkým na vlákninu a minerálne látky - draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik Obsahuje tiež inulín a preto je veľmi vhodná pre diabetikov Čakanka podporuje správnu funkciu pečene, žlčníka, pankreasu a čriev
Okamžitý prášok čakanky s citrónovou trávou (schizandrou) a rakytníkom má spôsob prípravy úplne podobný instantnej káve, má veľmi pohodlné použitie
Šťava z rakytníka rešetliakového je navyše skutočným skladom vitamínov K, B1, B2, B6 Aktívna frakcia rakytníka rešetliakového je sterol, ktorý bráni absorpcii cholesterolu
Neoddeliteľná súčasť rakytníka rakytnatého - alkaloid - serotonín, ktorý reguluje teplotu a krvný tlak, má protinádorové vlastnosti
Schisandra obsahuje kyselinu askorbovú, ovocné kyseliny, flavonoidy, antokyány, polysacharidy, ale hlavnou činnosťou citrónovej trávy je prítomnosť špeciálnej skupiny biologicky aktívnych látok - lignanov Čakanka so schizandrou a rakytníkom je produkt, ktorý je skutočne cenný pre svoje prospešné vlastnosti
VyužitieUpražený koreň pri teplote 140 stupňov Celzia nahrádza kávu - cigóriu Tento spôsob využitia byliny je známy už z roku 1690 v HolandskuČakanková káva sa užíva 2 – 3-krát denne na podporenie chuti do jedenia a pri chronických ochoreniach žlčníka a pečene V liečiteľstve sa koreň používa pri cukrovke, na trávenie, pri zápche Zvonka sa vo forme obkladov používa na bolestivé zápaly, ekzémy a vredovité ochorenia Čakankový odvar pomáha pri funkčnej zápche, častej pri zmenách pobytu (tzv cestovná zápcha) Šťava z koreňa, zľahka vtieraná do vlasovej pokožky, podporuje rast vlasov Mladé, čerstvé korene čakanky je možné použiť v homeopatii, tiež v gastronómii na prípravu omáčok Kvetová droga sa používa vo forme záparu na vypláchnutie očí pri zápalových ochoreniach
Spôsob použitia: 1-2 čajové lyžičky kávy zalejeme horúcou vodu, ochutíme a vychutnávame si kávičkuZloženie: 100% extrakt čakanky, extrakt rakytníka rešetliakového a schizandra čínska Obsahuje min 30% inulínu