Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Úvod » Strukoviny » Fazuľa mungo 150g


        

Fazuľa mungo 150g

skladom

 

Číslo produktu: 047
Výrobca: Ravita
naša cena:
0,95 EUR ( Nie sme platcovia DPH )

do košíka:
  ks  

Fazuľa mungo 150g

Fazuľa mungo je strukovina, ktorá je niekedy nesprávne nazývaná zelenou sójou, ale v skutočnosti ide o druh fazule. Fazuľa Mungo je získavaná z luskov bôbovitej rastliny Vigna zlatá (Vigna radiata, niekedy slovensky tiež Vigna mungo). Vigna zlatá je jednoročná teplomilná rastlina , ktorá sa pestuje hlavne v Indii , Číne a Thajsku , ale je možné Vignu zlatú pestovať aj v Českej republike.

Varená fazuľa vyniká vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, je tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B a niektorých minerálov - horčíka, železa, mangánu a medi. Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Fazuľa je tiež lepšie stráviteľná ako iné strukoviny a preto nespôsobuje  nadúvanie. Rovnako ako ostatné strukoviny stabilizuje hladinu krvného cukru a sú preto vhodné pre diabetikov. Výhonky fazule mungo sú navyše aj veľmi dobrým zdrojom vitamínu C a vitamínu K.

Príprava varenie

Fazuľu necháme niekoľko hodín (ideálne cez noc) namočenú vo vode. Potom je možné mungo uvariť, alebo nechať naklíčiť. Pred varením sa odporúča vodu zliať a fazuľu variť v čerstvej vode, aby sme odstránili látky spôsobujúce nadúvanie. Soľ pridávame až po uvarení , pretože by varením v osolenej vode stvrdla. Celkový čas varenia je cca 45 min.

 

Príprava naklíčenej fazule Mungo

Fazuľu mungo stačí prepláchnuť, nasypať do misky s vodou a pri izbovej teplote nechať cca deň namočenú. Potom vodu zlejte, fazuľu prepláchnite a vo vlhku ponechajte 2-3 dni klíčiť, pričom ju aspoň 2x denne preplachujte čistou vodou , aby ste predišli vzniku plesne či hnilobe. Výhonky sú pripravené, keď dosiahnu dĺžku cca 2 cm, samozrejme je možné ich skonzumovať skôr. Klíčenie je vhodné ukončiť ešte pred tým, než sa objavia korienky, pretože keď sa objavia korienky, tak už začne mungo svoje živiny strácať. Pred konzumáciou klíčky nasypte do sitka a prepláchnite čistou vodou. Potom ich môžete ihneď skonzumovať, alebo uložiť do chladničky v uzatvárateľnej dóze, ale skladujte ich maximálne 1 týždeň. Naklíčenú fazuľu mungo môžeme jesť buď v surovom stave samostatne, alebo ako súčasť šalátov či ázijských jedál.

Z fazule Mungo môžeme pripraviť výbornú polievku a prívarky. Ďalej ju len odmočenú vo vode alebo naklíčenú môžeme pridávať do šalátov, ryže a ryžových rezancov. Vhodná je tiež aj ako príloha k hlavnému jedlu. Využíva sa v čínskej národnej kuchyni.

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.